Una dintre mancarurile traditionale de Craciun sunt sarmalele, eu am ales sa fac varza a la Cluj care este o alternativa la sarmalele clasice dar cu un gust similar. Avantajul acestei retete in comparatie cu sarmalele este ca nu trebuie multa indemanare si mult timp pentru a inveli sarmalele si poate fi gata intr-un timp mai scurt.
Varza este un aliment foarte sanatos care ofera o multitudine de beneficii: ajuta la reglarea greutiatii corporale, protectia tractului digestiv, previne cancerul, regleaza nivelul colesteroului, protejeaza sistemul osos, regleaza tensiunea arteriala, protejeaza pielea, amelioreaza durerile musculare si multe altele.
1.) Pentru a avea totul pregatit atunci cand punem la cuptor vom face in paralel varza si carnea tocata de porc. Incepem prin a pune intr-o tigaie o lingura de ulei si carnea tocata de porc pe care o calim, amestecand din cand in cand, pana cand apa lasata de aceasta s-a evaporat.
2.) Cand apa lasata de carne s-a evaporat adaugam ceapa taiata marunt si mai calim pentru cinci minute.
3.) Condimentam carnea cu sare, piper, oregano, adaugam conserva de rosii, completam cu o conserva umpluta cu apa si lasam la fiert la foc mediu.
4.) In timp ce carnea se gateste, punem intr-o oala o lingura de ulei, adaugam varza pe care am taiat-o marunt si o calim la foc mediu, amestecand sa nu se lipeasca.
5.) Dupa cateva minute condimentam varza cu sare, piper, busuioc uscat, tarhon, adaugam bulion de rosii si o lasam sa fiarba la foc mediu, amestecand din cinci in cinci minute.
6.) Pentru varza a la Cluj avem nevoie si de orez, asa ca adaugam intr-o oala cu apa fierbinte orezul spalat in prealabil, pe care il fierbem pentru aproximativ zece minute. Dupa cele zece minute strecuram orezul si il trecem printr-un jet de apa rece.
7.) Carnea este gata in aproximativ 45 de minute, timp in care si varza calita ar trebui sa fie gata.
8.) Odata ce carnea, varza si orezul sunt gata putem incepe sa le montam in tava pentru a fi puse la cuptor. Acum putem sa pornim si cuptorul pentru a fi preincalzit la momentul in care punem varza a la Cluj la cuptor.
9.) Intr-o tava punem un strat de varza calita, urmata de un strat de carne tocata, apoi un strat de orez. Peste orez mai punem un strat de varza si unul de carne iar peste ultimul strat punem un strat de smantana.
10.) Punem tava la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
11.) Dupa ce cele 30 de minute s-au scurs, oprim cuptorul, scoatem tava cu varza a la Cluj si inainte de a o servi o lasam sa se raceasca putin. Pofta buna!
Piept de pui cu fulgi de porumb, crispy chicken gatit la cuptor cu foarte putin ulei, o mancare gustoasa si sanatoasa.
Friptura de pui cu rosii si busuioc, o friptura la cratita care poate fi servita alaturi de cartofi, orez sau chiar si paste.
Friptura de iepure la tigaie cu bulion, ceapa, usturoi si morcov, o friptura gustoasa, aromata si sanatoasa.
Iepure cu cartofi la cuptor, o reteta usor de realizat, gustoasa, sanatoasa si foarte aromata.
Ciolan cu fasole, reteta nationala romaneasca de 1 Decembrie, o reteta foarte gustoasa si hranitoare.
Piept de pui cu condimente indiene la grill, o mancare rapida si sanatoasa gata in doar 15 minute.
Cotlet de porc la cuptor cu sos de legume, o friptura de porc foarte gustoasa, ideala pentru mesele in familie.
Snitel de pui cu sos de rosii, mozzarella si parmezan la cuptor, o mancare rapida gata in doar 30 de minute.