Ciolanul cu fasole este reteta traditionala servita de 1 Decembrie, o reteta foarte gustoasa, aromata si hranitoare. Pentru un plus de gust este indicat ca ciolanul cu fasole sa fie gatit incet si in tihna. Reteta de ciolan cu fasole este foarte bogata in proteine dar si in calorii si carbohidrati, ceea ce recomanda ca aceasta reteta sa fie mancata mai rar.
Pentru aceasta reteta am ales sa folosesc fasole boabe la conserva dar se poate folosi fasole uscata - pentru prepararea fasolei uscate este indicat ca aceasta sa fie pusa in apa rece cu o zi inainte pentru a fi mai usor de gatit. Gatirea fasolei uscate implica fierberea fasolei uscate in mai multe ape - odata ce fasolea incepe sa fiarba se scurge de apa in care a fiert si se adauga alta apa fierbinte - acest proces trebuie repetat de doua sau trei ori pentru a face fasolea mai usor de digerat.
1.) Punem ciolanul de porc intr-o oala, adaugam apa rece peste acesta si il punem la fiert la foc mediu.
2.) Cand apa incepe sa fiarba, adaugam o lingura de sare, indepartam spuma, acoperim oala cu un capac si o lasam sa fiarba pentru aproximativ o ora si jumatate sau pana cand ciolanul este fiert.
3.) Verificam ciolanul sa fie fiert, il scoatem din oala, il intindem pe o tava si il adaugam la cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute.
4.) Pentru fasolea scazuta, punem intr-o oala o lingura de ulei sau de untura si calim ceapa taiata marunt pentru cateva minute, pana cand ceapa este sticloasa.
5.) Adaugam peste ceapa calita boiaua de ardei dulce, amestecam bine si mai adaugam si o lingura de faina pe care o calim impreuna cu ceapa si boia pentru un minut.
6.) Punem peste ceapa calita din apa in care a fiert ciolanul si amestecam incet sa nu se lipeasca de oala.
7.) Adaugam pasta de tomate, morcovul taiat cubulete si amestecam usor pana cand pasta de tomate s-a incorporat.
8.) Nu in ultimul rand, punem si fasolea boabe. Am folosit fasole boabe la conserva, daca se foloseste fasole boabe uscata este indicat ca aceasta sa fie fiarta inainte si trecuta prin doua sau trei ape.
9.) Lasam fasolea la fiert la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute dupa care putem sa o servim alaturi de ciolanul de porc.
Piept de pui cu fulgi de porumb, crispy chicken gatit la cuptor cu foarte putin ulei, o mancare gustoasa si sanatoasa.
Friptura de pui cu rosii si busuioc, o friptura la cratita care poate fi servita alaturi de cartofi, orez sau chiar si paste.
Friptura de iepure la tigaie cu bulion, ceapa, usturoi si morcov, o friptura gustoasa, aromata si sanatoasa.
Iepure cu cartofi la cuptor, o reteta usor de realizat, gustoasa, sanatoasa si foarte aromata.
Ciolan cu fasole, reteta nationala romaneasca de 1 Decembrie, o reteta foarte gustoasa si hranitoare.
Piept de pui cu condimente indiene la grill, o mancare rapida si sanatoasa gata in doar 15 minute.
Cotlet de porc la cuptor cu sos de legume, o friptura de porc foarte gustoasa, ideala pentru mesele in familie.
Snitel de pui cu sos de rosii, mozzarella si parmezan la cuptor, o mancare rapida gata in doar 30 de minute.