Ciolan cu fasole

Ciolan cu fasole
  • Calorii
    959
    48%
  • Proteine
    47.6g
    64%
  • Lipide
    63.4g
    95%
  • Glucide
    41g
    15%
  • Fibre
    13.7g
    -
  • 400g
  • 10 m
  • 01:50 h
  • 4
  • Greu


Ciolanul cu fasole este reteta traditionala servita de 1 Decembrie, o reteta foarte gustoasa, aromata si hranitoare. Pentru un plus de gust este indicat ca ciolanul cu fasole sa fie gatit incet si in tihna. Reteta de ciolan cu fasole este foarte bogata in proteine dar si in calorii si carbohidrati, ceea ce recomanda ca aceasta reteta sa fie mancata mai rar.

Pentru aceasta reteta am ales sa folosesc fasole boabe la conserva dar se poate folosi fasole uscata - pentru prepararea fasolei uscate este indicat ca aceasta sa fie pusa in apa rece cu o zi inainte pentru a fi mai usor de gatit. Gatirea fasolei uscate implica fierberea fasolei uscate in mai multe ape - odata ce fasolea incepe sa fiarba se scurge de apa in care a fiert si se adauga alta apa fierbinte - acest proces trebuie repetat de doua sau trei ori pentru a face fasolea mai usor de digerat.

Ingrediente

  • 1200g ciolan de porc
  • 2 buc. (800g) conserva de fasole
  • 2 lingurite (10g) boia de ardei dulce
  • 4 linguri (60g) pasta de tomate
  • 20g faina alba
  • 1 buc. (100g) morcovi
  • 2 lingurite (10g) sare
  • 1 lingurite (5g) piper negru macinat
  • 1 lingurite (2g) cimbru uscat
  • 2 buc. (80g) ceapa rosie
  • 1 linguri (8g) ulei floarea soarelui

Pasi preparare

1.) Punem ciolanul de porc intr-o oala, adaugam apa rece peste acesta si il punem la fiert la foc mediu.

2.) Cand apa incepe sa fiarba, adaugam o lingura de sare, indepartam spuma, acoperim oala cu un capac si o lasam sa fiarba pentru aproximativ o ora si jumatate sau pana cand ciolanul este fiert.

3.) Verificam ciolanul sa fie fiert, il scoatem din oala, il intindem pe o tava si il adaugam la cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute.

4.) Pentru fasolea scazuta, punem intr-o oala o lingura de ulei sau de untura si calim ceapa taiata marunt pentru cateva minute, pana cand ceapa este sticloasa.

5.) Adaugam peste ceapa calita boiaua de ardei dulce, amestecam bine si mai adaugam si o lingura de faina pe care o calim impreuna cu ceapa si boia pentru un minut.

6.) Punem peste ceapa calita din apa in care a fiert ciolanul si amestecam incet sa nu se lipeasca de oala.

7.) Adaugam pasta de tomate, morcovul taiat cubulete si amestecam usor pana cand pasta de tomate s-a incorporat.

8.) Nu in ultimul rand, punem si fasolea boabe. Am folosit fasole boabe la conserva, daca se foloseste fasole boabe uscata este indicat ca aceasta sa fie fiarta inainte si trecuta prin doua sau trei ape.

9.) Lasam fasolea la fiert la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute dupa care putem sa o servim alaturi de ciolanul de porc.

Comentarii

Adauga un comentariu la reteta "Ciolan cu fasole"