Sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din România si nu numai ele impresionand majoritatea vizitatorilor din afara tarii. Modul de prepareare a sarmalelor difera de la bucatar la bucatar si se pot prepara după mai multe rețete atat traditilonale cat si mai moderne. Sarmalele pot fi servite la pranz alaturi de o mamaliguta sau un bulz, dar pot fi servite si la un mic dejun de duminica. La noi in familie exista o traditie, cel putin o duminica dintr-o luna o "sarbatorim" cu sarmale la mic-dejun.
Mai jos va prezint o reteta de sarmale foarte gustoase cu carne de porc in foi de varza dulce.
1.) Varza dulce se opareste in prealabil in apa cu sare la care, pentru a acri varza, putem aduga si doua linguri de otet.
2.) Carnea tocata de porc se adauga intr-o tigaie preincalzita si se caleste la foc mediu pana cand scade lichidul din carne.
3.) Se curata ceapa si se taie cubulete mici dupa care o adaugam in tigaie alaturi de carnea tocata impreuna cu boiaua de ardei dulce, organo si cimbrul uscat.
4.) Adaugam aproximativ o ceasca de bulion de rosii si orezul spalat bine apoi luam tigaia de pe foc si lasam la racit compozitia noastra de sarmale.
5.) Frunzele de varza oparite si racite putem sa le inlaturam nervurile mai groase pentru a le putea impacheta mai bine. Daca foile de varza sunt prea mari sau daca dorim ca sarmalele sa fie mai mici putem sa taiem in doua foile de varza.
6.) Punem foaia de varza in palma, luam carnea cu o lingura si rulam foaia de varza in jurul carnii, avand grija sa acoperim cu varza capetele sarmalutei.
7.) Pregatim oala in care vom adauga sarmalele la fiert prin a adauga pe fundul oalei cateva felii de slanina sau o lingura de ulei si cateva frunze de varza intregi.
8.) Sarmalele pregatite se adauga in oala in forma circulara in doua sau trei straturi. Eu prefer sa las in mijlocul oalei loc pentru a adauga cateva bucati de ciolan afumat pentru a da o aroma de afumatura sarmalelor, in mijlocul oalei adaugam si doua frunze de dafin.
9.) Deasupra sarmalelor adaugam un strat de varza tocata si condimentata cu sare, piper si cimbru peste care adaugam bulionul ramas. Daca mai este nevoie completam cu apa pana aceasta acopera sarmalele - eu am folosit apa in care am fiert in prealabil ciolanul afumat.
10.) Se acopera oala cu un capac si se pune la fiert la foc mic timp de aproximativ o ora sau pana cand carnea si orezul sunt fierte.
Piept de pui cu fulgi de porumb, crispy chicken gatit la cuptor cu foarte putin ulei, o mancare gustoasa si sanatoasa.
Friptura de pui cu rosii si busuioc, o friptura la cratita care poate fi servita alaturi de cartofi, orez sau chiar si paste.
Friptura de iepure la tigaie cu bulion, ceapa, usturoi si morcov, o friptura gustoasa, aromata si sanatoasa.
Iepure cu cartofi la cuptor, o reteta usor de realizat, gustoasa, sanatoasa si foarte aromata.
Ciolan cu fasole, reteta nationala romaneasca de 1 Decembrie, o reteta foarte gustoasa si hranitoare.
Piept de pui cu condimente indiene la grill, o mancare rapida si sanatoasa gata in doar 15 minute.
Cotlet de porc la cuptor cu sos de legume, o friptura de porc foarte gustoasa, ideala pentru mesele in familie.
Snitel de pui cu sos de rosii, mozzarella si parmezan la cuptor, o mancare rapida gata in doar 30 de minute.