Supele si ciorbele fac parte de multi ani din meniul traditional al romanilor si au beneficii dovedide asupra sanatatii organismului, cu toate acestea trebuie precizat ca ciorbele foarte grase pot sa dauneze pe termen lung. Am ales sa fac o ciorba de iepure cu cartofi, o ciorba bogata in proteine dar saraca in grasimi si carbohidrati. De ce am ales sa folosesc carnea de iepure in pofida carnii de porc, pentru ca este mult mai sanatoasa si in opinia mea este mai gustoasa.
Daca nu ati incercat pana acum carnea de iepure va prezint cateva motive pentru a consuma carnea de iepure mai des: este una dintre cele mai bune tipuri de carne alba, are un procent ridicat de proteine usor de digerat, este tipul de carne comestibila cu cel mai redus procent de grasimi, contine foarte putine calorii, este recomandata pacientilor cardiaci pentru ca nu ridica nivelul de colesterol rau, contine o cantitate mica de sodiu si un continut ridicat de calciu si fosfor, carnea este frageda, usor de digerat si nu in ultimul rand nu are un gust puternic, asemanator cu cel al puiului.
1.) Punem intr-o oala doua linguri de ulei de masline si calim carnea de iepure dezosata si taiata bucati de aproximativ un centimetru, pana cand apa lasata de aceasta este evaporata.
2.) Adaugam ceapa si ardeiul capia pe care le-am taiat cubulete mici si le calim si pe acestea impreuna cu carnea pentru cinci minute.
3.) Dupa ce am calit ceapa si ardeiul capia adaugam radacinoasele (morcov, patrunjel, telina, pastarnac), condimentam cu sare, piper negru macinat, oregano, rozmarin, amestecam si le tinem la foc mediu pentru doua sau trei minute.
4.) Adaugam apa peste carne si legume pana cand trece cu doua degete peste acestea, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic-mediu pentru aproximativ 45 de minute.
5.) S-au scurs 45 de minute, verificam carnea de iepure iar daca este fiarta adaugam cartofii albi curatati si taiati in cuburi de aceeasi dimensiune cu carnea.
6.) Acoperim oala cu un capac si fierbem cartofii pentru aproximativ 15 minute dupa care putem sa oprim focul si sa servim ciorba de iepure cu cartofi.
Ciorba de perisoara a la grec, una dintre preferatele romanilor, ideala pentru masa in familie.
Supa de pui cu legume, o supa gustoasa, sanatoasa si plina de vitamine si minerale.
Supa de iepure cu morcov, patrunjel si telina, o ciorba de iepure usoara, gustoasa si aromata.
Supa crema de conopida, o mancare rapida, gustoasa, sanatoasa si foarte aromata.
Supa crema de hribi, cunoscuti si sub denumirea de porcini, pitoance sau manatarci, gustoasa si aromata, o mancare rapida gata in doar 30 de minute.
Ciorba de fasole verde, o mancare gustoasa, sanatoasa, usor de gatit, ideala in orice anotimp.
Supa de pui cu galuste pufoase de gris, o reteta usor de gatit si ideala pentru masa de duminica in familie.
Ciorba radauteana de curcan, o ciorba foarte gustoasa si hranitoare, ideala pentru masa de duminica.