Paine de secara

Paine de secara

Calorii
231
12%
Proteine
6,9g
9%
Lipide
2,8g
4%
Glucide
46,2g
17%
Fibre
7,3g
-
Gramaj portie
100g
Timp de preparare
2 h
Timp de gatire
o ora
Portii
8
Dificultate
3

Etichete paine

Paine de secara este o paine mult mai sanatoasa si mai recomandata decat painea normala. In general cerealele integrale sunt o sursa bogata de magneziu, un mineral care ajuta la secretia de insulina. Este un lucru demonstrat ca prin consumul de paine de secara se reduce nivelul colesterolui, secara fiind o cereala care contine mult mai putin gluten decat faina de grau. Stiind toate acestea cum sa nu fac o paine de secara care aduce atatea beneficii si un miros de paine proaspata in casa.

Ingrediente

  • faina de secara - 1000g
  • ulei de masline - 2 linguri (30g)
  • drojdie uscata - 1 linguri (10g)
  • sare - 1 lingurite (5g)
  • zahar - 0,5 lingurite (2g)
  • apa - 0,6 litri (600g)

Pasi preparare

1.) Intr-un bol adaugam apa calduta impreuna cu o jumatate de lingurita de zahar si drojdia uscata. De ce zahar? Zaharul este hrana care ajuta drojdia sa creasca.

2.) Dupa cateva minute, deasupra amestecului de apa, zahar si drojdie se va forma o spuma care ne va confirma ca drojdia a inceput sa isi faca treaba.

3.) Peste faina de secara adaugam o lingurita de sare si doua linguri de ulei de masline. De ce nu am adaugat sarea peste drojdie? Sarea este un agent de pastrare si acest lucru impiedica activarea drojdiei.

4.) Adaugam apa impreuna cu drojdia peste faina de secara si framantam compozitia pana cand obtinem un aluat omogen.

5.) Punem aluatul intr-un bol si il lasam la o temperatura constanta pentru aproximativ o ora sau pana cand acesta isi dubleaza dimensiunea. Ar fi ideal ca aluatul sa fie facut cu cel putin o zi inainte si acesta sa fie pus la frigider pentru a creste cat mai incet. Daca alegeti sa puneti aluatul la crescut de pe o zi pe alta recomand sa folositi doar jumatate din drojdie.

6.) Cand aluatul a crescut il punem pe o masa de lucru pe care am presarat faina, il framantam pana cand scoatem bulele de aer din acesta.

7.) Punem aluatul intr-o tava si il acoperim cu un prosop umed pentru o jumatate de ora.

8.) Adaugam painea in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ o ora.

9.) Dupa aproximativ o ora, painea este gata. O scoatem de la cuptor si daca dorim un exterior mai moale o umezim cu un pic de apa si o acoperim cu un prosop uscat.




Mai multe retete din categoria garnituri

Orez cu legume

Orez cu legume

Orez cu mazare, morcov si ardei, o mancare rapida de post, vegana, foarte usoara gata in mai putin de 30 de minute.

Timp de gatire: 30 minute
Cartofi prajiti la cuptor

Cartofi prajiti la cuptor

Cartofi prajiti la cuptor, reteta clasica de cartofi prajiti in varianta la cuptor, o mancare rapida cu mai putin ulei, deci mai sanatoasa.

Timp de gatire: 25 minute
Salata de cartofi

Salata de cartofi

Salata de cartofi cu bacon si dressing de iaurt si lamaie gata in doar 30 de minute

Timp de gatire: 30 minute
Orez cu ciuperci

Orez cu ciuperci

Orez cu ciuperci champinon, morcov si mazare

Timp de gatire: 30 minute
Mancare de mazare

Mancare de mazare

Mancare de mazare

Timp de gatire: 30 minute
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor cu tarhon si parmezan

Timp de gatire: 40 minute
Paine de secara

Paine de secara

Vrei sa mananci si sa oferi familiei tale ceva sanatos, paine de casa frageda, fara aditivi, cu ingrediente naturale, painea de secara este ideala.

Timp de gatire: 3 ore
Orez italiano-indian

Orez italiano-indian

Orez in stil italiano-indian

Timp de gatire: 35 minute