Orez cu ciuperci

Orez cu ciuperci

Calorii
118
6%
Proteine
3,9g
5%
Lipide
4,4g
7%
Glucide
16,9g
6%
Fibre
5,1g
-
Gramaj portie
200g
Timp de preparare
10 m
Timp de gatire
20 m
Portii
4
Dificultate
2

Etichete retete de post , mancare de post , retete cu orez , retete cu legume , retete vegane

Orezul integral are calitati net superioare orezului alb, acesta avand o concentratie optima de magneziu si contine complexul vitaminic B (in special B6), vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, are mai multa fibra si mai multi acizi grasi esentiali nesaturati. Acest plus de substante nutritive si de vitamine se datoreaza faptului ca substantele care fac orezul hranitor sunt depozitate preponderent in straturile superioare, care sunt inlaturate in timpul prelucrarii si rafinarii. Prezenta potasiului este foarte benefica pentru reducerea aciditatii din sange si pentru mentinerea densitatii osoase, potasiul prevenind riscul de osteoporoza si recomanda orezul integral in bolile cardio-renale.

Stiind acestea am ales sa fac o reteta clasica de orez cu ciuperci inlocuind orezul alb cu orez integral. Pentru un plus de legume am adaugat la orezul cu ciuperci mazare, morcov si putin ardei capia, cum nu am dispus de ardei capia de sezon asa ca am folosit ardei capia tocat la borcan.

Ingrediente

  • orez integral - 1 cana (200g)
  • apa - 0,5 litri (500g)
  • ceapa - 1 buc. (50g)
  • ardei capia - 0,5 buc. (50g)
  • morcovi - 1 buc. (100g)
  • ciuperci champignon - 300g
  • mazare fiarta - 300g
  • ulei de masline - 2 linguri (30g)
  • sare - 2 lingurite (10g)
  • piper negru macinat - 1 lingurite (5g)
  • oregano uscat - 1 lingurite (2g)
  • busuioc uscat - 2 lingurite (4g)

Pasi preparare

1.) Am inceput prin a cali ceapa taiata marunt impreuna cu morcovul taiat cubulete mici si cu ardeiul capia intr-o oala preincalzita in care am adaugat doua linguri de ulei de masline.

2.) Dupa doua minute am daugat si ciupercile taiate in doua sa in patru in functie de marime si le-am calit si pe ele panca cand a scazut apa lasata de acestea.

3.) Dupa ce s-au calit si ciupercile am daugat orezul integral spalat in prealabil, am adaugat apa, am condimentat si aromat orezul cu sare, piper, oregano, busuioc si am lasat oala acoperita sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 20 de minute.

4.) Am verificat orezul dupa ce a stat la fiert pentru 20 de minute iar daca a fost fiert al dente am adaugat mazarea prefiarta si am mai lasat la fiert la foc mic pentru 5 minute.

5.) Dupa cele cinci minute am oprit focul si am lasat orezul acoperit pana la momentul servirii.




Mai multe retete din categoria garnituri

Orez cu legume

Orez cu legume

Orez cu mazare, morcov si ardei, o mancare rapida de post, vegana, foarte usoara gata in mai putin de 30 de minute.

Timp de gatire: 30 minute
Cartofi prajiti la cuptor

Cartofi prajiti la cuptor

Cartofi prajiti la cuptor, reteta clasica de cartofi prajiti in varianta la cuptor, o mancare rapida cu mai putin ulei, deci mai sanatoasa.

Timp de gatire: 25 minute
Salata de cartofi

Salata de cartofi

Salata de cartofi cu bacon si dressing de iaurt si lamaie gata in doar 30 de minute

Timp de gatire: 30 minute
Orez cu ciuperci

Orez cu ciuperci

Orez cu ciuperci champinon, morcov si mazare

Timp de gatire: 30 minute
Mancare de mazare

Mancare de mazare

Mancare de mazare

Timp de gatire: 30 minute
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor cu tarhon si parmezan

Timp de gatire: 40 minute
Paine de secara

Paine de secara

Vrei sa mananci si sa oferi familiei tale ceva sanatos, paine de casa frageda, fara aditivi, cu ingrediente naturale, painea de secara este ideala.

Timp de gatire: 3 ore
Orez italiano-indian

Orez italiano-indian

Orez in stil italiano-indian

Timp de gatire: 35 minute