Cartoful este cunoscut ca fiind un aliment nesanatos, dar la fel ca multe alte alimente, daca este consumat corespunzator acesta aduce multe beneficii. Pe langa faptul ca acest aliment a avut un rol important in salvarea mai multor popoare de la subnutritie si foamete, cartoful are si virtuti terapeutice exceptionale, el fiind folosit ca cicatrizant al mucoaselor, ranilor si arsurilor mici. Cartofii contin aproape toate vitaminele principale, mai mult decat painea alba si orezul. Printre acestea predomina vitaminele A, E, B1, B2, B6, B12, C, H, PP si acidul folic. Intrucat in sezonul de iarna avem acces la legume mai putine, cartofii pot constitui singura sursă de vitamine naturale. Cartofii fierti sau copti la cuptor sunt recomandati in detrimentul celor prajiti pentru ca in timpul prajirii sunt distruse vitaminele, creste numarul de calorii si se formeaza acrilamida, o substanta cancerigena.
Salata de cartofi detaliata mai jos este o salata care se realizeaza foarte usor si poate fi servita ca atare sau alturi de o friptura. Pentru a aduce un plus la o salata simpla de cartofi am ales sa folosesc bacon pe care l-am prajit pana cand a ajuns crocant iar in unsoarea lasata de acesta am adaugat cateva firimituri de paine pe care le-am facut de asemenea crocante. In acest fel am obtinut o salata de cartofi foarte gustoasa care are si o textura crocanta. As recomanda sa se foloseasca cartofi noi de dimensiuni mai mici, iar la fierbere acestia sa fie adaugati atunci cand apa a inceput sa fiarba - astfel cartofii nu se vor sparge.1.) Punem cartofii intregi, curatati si spalati la fiert in apa in care am adaugat o lingura de sare.
2.) In timp ce cartofii fierb pregatim dressing-ul pentru salata, la acesta am ales sa folosesc iaurt in loc de maioneza, pe care l-am amestecat cu o lingurita de mustar, o lingura de ulei de masline si cu zeama de la jumatate de lamaie. Putem condimenta dressing-ul cu putina sare si piper, dupa gust.
3.) Pentru partea crocanta de la salata, prajim cateva felii de bacon tocate marunt iar in unsoarea lasata de acestea adaugam o bucata de paine mai veche pe care o faramitatam in bucati mai mici si o prajim pana cand aceasta devine crocanta.
4.) Cand cartofii au fiert, ii scoatem din apa, ii taiem in bucati mai mici si adaugam peste acestia patrunjelul verde tocat marunt, dressing-ul pregatit mai inainte si amestecam usor.
5.) Inainte de a servi salata, presaram deasupra bacon-ul si pesmetul crocant.
Orez cu mazare, morcov si ardei, o mancare rapida de post, vegana, foarte usoara gata in mai putin de 30 de minute.
Cartofi prajiti la cuptor, reteta clasica de cartofi prajiti in varianta la cuptor, o mancare rapida cu mai putin ulei, deci mai sanatoasa.
Salata de cartofi cu bacon si dressing de iaurt si lamaie gata in doar 30 de minute
Vrei sa mananci si sa oferi familiei tale ceva sanatos, paine de casa frageda, fara aditivi, cu ingrediente naturale, painea de secara este ideala.