Zacusca de fasole

Zacusca de fasole

Calorii
84
4%
Proteine
4g
5%
Lipide
2,2g
3%
Glucide
13,1g
5%
Fibre
10,2g
-
Gramaj portie
100g
Timp de preparare
10 m
Timp de gatire
01:50 h
Portii
8
Dificultate
2

Etichete aperitive usoare , retete vegane , mancare de post , retete cu legume , retete de post

Este toamna iar in aceasta perioada se umple camara pentru iarna cu gemuri, dulceturi, compoturi dar mai ales cu zacusca. Zacusca este foarte gustoasa si vine in mai multe variante, de fasole, de vinete, de ciuperci si multe alte legume. Pe langa faptul ca este gustoasa, aceasta intareste sistemul imunitar si imbunatateste vizibil calitatea tenului datorita numarului mare de oxidanti eliberati de ardei, ceapa si rosii.

Am ales sa fac o zacusca rapida de fasole in cantitati mai mici, asa ca am folosit fasole alba fiarta la conserva. Fasolea alba ajuta la detoxifierea organismului, are un indice glicemic scazut, are un rol important in lupta impotriva depozitelor de grasime si nu in ultimul rand are un continut ridicat de fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

Ingrediente

  • conserva de fasole - 2 buc. (800g)
  • gogosari - 2 buc. (200g)
  • ceapa - 3 buc. (150g)
  • bulion de rosii - 0,5 litri (500g)
  • foi de dafin - 2 frunze (1g)
  • oregano uscat - 1 lingurite (2g)
  • cimbru uscat - 1 lingurite (2g)
  • sare - 1 lingurite (5g)
  • piper negru macinat - 1 lingurite (5g)
  • ulei floarea soarelui - 4 linguri (32g)

Pasi preparare

1.) Adaugam ceapa tocata marunt intr-o cratita cu patru linguri de ulei de floarea soarelui si o calim la foc mediu pentru cinci minute cu grija sa nu ardem ceapa.

2.) Dupa ce am calit ceapa adaugam si gogosarii tocati marunt si ii calim si pe acestia la foc mediu impreuna cu ceapa pentru cinci minute.

3.) Adaugam fasolea boabe si bulionul peste ceapa si gogosarii caliti, condimentam cu putina sare, piper, doua foi de dafin, oregano uscat si cimbru uscat.

4.) Fierbem zacusca la foc mic pentru aproximativ o ora si jumatate amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea acesteia de cratita.

5.) Dupa ce zacusca a scazut verificam de gust, oprim focul si dupa ce s-a racit putem servi zacusca.




Mai multe retete din categoria aperitive

Placinte nedospite cu branza

Placinte nedospite cu branza

Placinte nedospite cu branza de oaie, cascaval si parmezan, gata in mai putin de 15 minute, o reteta de placinte care nu necesita dospire.

Timp de gatire: 15 minute
Fasole batuta

Fasole batuta

Fasole batuta, frecata, sleita, facaluita, pasta de fasole cu ceapa si boia de ardei dulce, un aperitiv vegan/de post foarte gustos si sanatos.

Timp de gatire: 2 ore
Zacusca de fasole

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole preparata rapid, un aperitiv traditional romanesc.

Timp de gatire: 2 ore
Ficatei de pui cu ceapa

Ficatei de pui cu ceapa

Ficatei de pui cu ceapa, o reteta gustoasa gata in doar 15 minute.

Timp de gatire: 15 minute
Chiftele de pui la cuptor

Chiftele de pui la cuptor

Chiftele de pui la cuptor usor de facut, slab calorice si foarte hranitoare.

Timp de gatire: o ora
Placinta cu branza

Placinta cu branza

Placinta cu branza sarata la tigaie.

Timp de gatire: 2 ore
Cordon bleu cu carne de porc

Cordon bleu cu carne de porc

Cordon bleu din cotlet de porc cu cascaval si sunca de Praga

Timp de gatire: 45 minute