Este toamna iar in aceasta perioada se umple camara pentru iarna cu gemuri, dulceturi, compoturi dar mai ales cu zacusca. Zacusca este foarte gustoasa si vine in mai multe variante, de fasole, de vinete, de ciuperci si multe alte legume. Pe langa faptul ca este gustoasa, aceasta intareste sistemul imunitar si imbunatateste vizibil calitatea tenului datorita numarului mare de oxidanti eliberati de ardei, ceapa si rosii.
Am ales sa fac o zacusca rapida de fasole in cantitati mai mici, asa ca am folosit fasole alba fiarta la conserva. Fasolea alba ajuta la detoxifierea organismului, are un indice glicemic scazut, are un rol important in lupta impotriva depozitelor de grasime si nu in ultimul rand are un continut ridicat de fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
1.) Adaugam ceapa tocata marunt intr-o cratita cu patru linguri de ulei de floarea soarelui si o calim la foc mediu pentru cinci minute cu grija sa nu ardem ceapa.
2.) Dupa ce am calit ceapa adaugam si gogosarii tocati marunt si ii calim si pe acestia la foc mediu impreuna cu ceapa pentru cinci minute.
3.) Adaugam fasolea boabe si bulionul peste ceapa si gogosarii caliti, condimentam cu putina sare, piper, doua foi de dafin, oregano uscat si cimbru uscat.
4.) Fierbem zacusca la foc mic pentru aproximativ o ora si jumatate amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea acesteia de cratita.
5.) Dupa ce zacusca a scazut verificam de gust, oprim focul si dupa ce s-a racit putem servi zacusca.
Placinte nedospite cu branza de oaie, cascaval si parmezan, gata in mai putin de 15 minute, o reteta de placinte care nu necesita dospire.
Fasole batuta, frecata, sleita, facaluita, pasta de fasole cu ceapa si boia de ardei dulce, un aperitiv vegan/de post foarte gustos si sanatos.
Zacusca de fasole preparata rapid, un aperitiv traditional romanesc.
Ficatei de pui cu ceapa, o reteta gustoasa gata in doar 15 minute.
Chiftele de pui la cuptor usor de facut, slab calorice si foarte hranitoare.
Cordon bleu din cotlet de porc cu cascaval si sunca de Praga