Sos ragu

Sos ragu
  • Calorii
    349
    17%
  • Proteine
    18g
    24%
  • Lipide
    25.5g
    38%
  • Glucide
    8g
    3%
  • Fibre
    1.4g
    -
  • 200g
  • 10 m
  • 02:50 h
  • 10
  • Medie


Sos ragu este un sos care are la baza carne tocata si este ideal pentru spaghetti bolognese sau lasagna. Pentru realizarea retetei de sos ragu am ales sa folosesc legume care ii aduc un gust mult mai bun si face acest sos ragu o masa perfecta pentru a fi servit si copiilor alaturi de paste. Atunci cand fac sos ragu prefer sa fac o cantitate mai mare, cu cat fac mai mult sos ragu, cu atat iese mai bun. Bineinteles ca nu se consuma tot sosul la o singura masa, asa ca dupa ce sosul ragu s-a racit il adaug in pungi pe care le videz de aer si le adaug la congelator. Sosul ragu rezista in acest fel pentru cateva luni si se poate folosi foarte usor si rapid - pentru preparare dupa congelare, peste sos ragu inghetat adaug putina apa de pe pastele aflate la fiert cu putin parmezan si sosul este astfel "trezit" si gata de folosire la pastele bolognese sau la lasagna.

Ingrediente

  • 1500g carne tocata de vita si porc
  • 4 buc. (200g) ceapa
  • 1 buc. (100g) morcovi
  • 1 buc. (150g) patrunjel radacina
  • 1 buc. (100g) telina radacina
  • 2 buc. (800g) rosii la conserva
  • 2 linguri (30g) pasta de tomate
  • 0.2 litri (200g) vin rosu sec
  • 4 lingurite (20g) sare de mare
  • 1 lingurite (5g) piper negru macinat
  • 1 lingurite (9g) zahar
  • 1 lingurite (2g) oregano uscat
  • 8 lingurite (16g) busuioc uscat

Pasi preparare

1.) Intr-o cratita adaugam doua linguri de ulei de masline si carnea tocata de porc si vita si o calim la foc mediu pana cand apa lasata de aceasta se evapora.

2.) Intre timp tocam marunt ceapa, morcovul, telina si patrunjelul sau putem folosi tocatorul automat de la un robot de bucatarie.

3.) Adaugam peste carnea calita un pahar de vin rosu si o tinem la foc mediu pana cand vinul s-a evaporta.

4.) Peste carnea calita si aromata bine cu vinul rosu adaugam legumele tocate, sare, piper si oregano uscat.

5.) Mai tinem la foc mediu pret de cinci minute si apoi adaugam doua conserve de rosii decojite. Conservele golite le umplem cu apa si o adaugam si pe aceasta peste carnea tocata.

6.) Pentru a echilibra aciditatea rosiilor, adaugam o lingurita de zahar, acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic timp de aproximativ doua ore.

7.) Dupa doua ore de fiert la foc mic, luam capacul de pe cratita, adaugam busuiocul si lasam in continuare la fiert pentru cateva minute pana cand consistenta sosului ragu este potrivita.

8.) Sosul ragu se poate servi alaturi de paste peste care se poate rade un pic de parmezan. Pofta buna!

Mai multe retete

Comentarii

Adauga un comentariu la reteta "Sos ragu"